Matthäus Passion 2022 Bergkerk Deventer

kopieMaarten Engeltjes, Concerto D'Amsterdam en Klaas Stok

Van Erbarme dich tot Aus Liebe!
Onze nieuwsberichten en aankondigingen op sociale media zijn door  veel liefhebbers van de Matthäus Passion in de Bergkerk zo vaak gedeeld. Daar zijn we blij mee! We ontvingen veel reacties.

Een greep uit de reacties
Femke Maes: “Zeer hartelijk dank voor het mooie online-programma, als alternatief voor alweer het tweede jaar op rij dat de Bergkerk leeg blijft in de Goede Week. Ik heb erg genoten, van de muziek maar vooral ook van de interviews tussen dirigent en de musici. Normaal gesproken hoor je die als publiek nooit 'met hun eigen stem' spreken en zie je ze enkel in hun (serieuze) rollen. Leuk om hen in hun eigen taal te horen. In ieder geval zal ik nooit meer hetzelfde luisteren naar 'Mache dich, mein Herze rein', of -voor wat het waard is- op eenzelfde manier mijn rommelige trapkast uitruimen. Hopelijk tot volgend jaar, in ongetwijfeld weer een volle Bergkerk. Ik kijk er naar uit.”

Jean Keizer en Resi Botteram, donateurs uit Middelburg, zijn er echt voor gaan zitten op Goede Vrijdag: "Net als vorig jaar zetten we dan de brief van maart 2020 én onze kaarten naast de laptop en drinken we halverwege een bakje thee in onze eigen Tearose. Zo zijn we tóch nog een beetje in jullie prachtige Bergkerk."

Een van de musici van Concerto d’Amsterdam heeft de link naar het concert gedeeld met een uitgebreide kennissenkring en vakgenoten en schreef: “Er kwamen uit alle hoeken, en van niet de minsten, zulke enthousiaste reacties!!  Overigens vind ik zelf ook dat het een schitterend en ontroerend document is geworden. Ook de gesprekken met de uitleg waren zeer verrijkend.  Klaas Stok wierp toch weer een nieuw licht op de Matthäus Passion.”

kopie2

Een bezoeker: “De combinatie van uitstekende geluidskwaliteit, prachtig beeld, leuke interessante, spontane praatjes met solisten, en de brede, informatieve en doorvoelde context waarin Klaas dit alles plaatst. Heel mooi.”

In het inspiratieblog Weeklycantata.com schrijft Wieneke Gorter op 3 april 2021. "(…) Wat ik het leukst vond aan deze video, zijn de gesprekken die regisseur Klaas Stok met elke solist voert voordat ze hun aria zingen. Door deze gesprekken heb ik veel nieuwe inzichten opgedaan in de betekenis van de verschillende aria's. Ik hield vooral van wat Klaas Stok te zeggen had over de architectuur van het stuk, de rol die elke aria speelt in de algehele structuur en hoe verschillende bewegingen met elkaar verbonden zijn. Van alle gesprekken genoot ik vooral van de kijk van bas Marc Pantus op "Mache dich, mein Herze, rein", de laatste aria op het programma." Wil je dit blog helemaal lezen?

Sponsors online uitvoering
Meilink, Stipp, Gemeente Deventer, Stichting Wesselings- van Breemen, Stichting Erven Witteveen en Deventer Cultuur Club (DCC).