Matthäus Passion 2021 Bergkerk Deventer

"Alles klopt in Deventer...

Jean en ik wilden het wel eens meemaken, de Matthäus Passion in de kruisopstelling. We waren er gelijk van onder de indruk. Deze uitvoering brengt elk jaar weer momenten van ontroering. Ik ervaar kracht, steeds weer op andere plekken in de uitvoering. Zo mooi!” 
Resi Botteram uit Middelburg, Zeeland

Voor velen is het beluisteren en bezoeken van de Matthäus Passion een vanzelfsprekende traditie. Voor anderen is het een lang gekoesterde wens om eens een uitvoering bij te wonen. We nodigen je graag uit om mee te gaan op een ontdekkingsreis langs aria’s, koor- en orkestpartijen. De passietijd is bij uitstek de tijd van het jaar om even stil te staan. Kom deze  magistrale compositie van Johann Sebastian Bach samen beleven.
De uitvoering van de Matthäus Passion in Deventer gaat terug naar de uitvoering zoals Bach het graag wilde.

"Oren én ogen goed gebruiken..."
Ruth Noyon violiste bij Concerto d'Amsterdam 

Ruth speelt al sinds de oprichting bij het orkest en een liefhebber van de Matthäus Passion van J.S. Bach. “Voor mij zijn de Matthäus concerten in Deventer altijd heel speciaal en heerlijk om ieder jaar weer te spelen.”

foto Ruth
Ruth in het midden, met viool (foto: Anna van Kooij)

Unieke Kruisopstelling
“De Matthäus Passion in Deventer is de enige passieproductie in Nederland waar de dubbelkorigheid zo goed tot zijn recht komt. De koren en orkesten zijn gescheiden van elkaar en staan dus tegenover elkaar. Deze kruisopstelling wordt compleet door het jongenskoor boven bij het orgel staat en dus aan het hoofd van het kruis, “vertelt Ruth. Deze bijzondere opstelling vraagt ook van het orkest om een andere manier van spelen. 

Oren én ogen goed gebruiken
“Het is altijd spannend, spelen in de kruisopstelling in Deventer. Als musicus ben je eraan gewend om vooral op je oren te spelen, dus op wat je hoort. Maar in dit geval werkt het door de traagheid van de akoestiek heel anders. Dus spelen we ook ‘op onze ogen’.” Het is voor alle betrokkenen anders musiceren. “Natuurlijk kijken we naar de dirigent, maar evenzo goed letten we op het orkest tegenover ons. Als strijker check ik of onze strijkstokken ‘gelijklopen’.” 

Samenwerking Klaas Stok
De samenwerking met Klaas Stok gaat al een tijd terug. “We werken al vele jaren met veel plezier, als orkest met hem samen. De chemie is er tussen Klaas en het orkest. Het besef dat je op elkaar kunt vertrouwen én dat je elkaar muzikaal begrijpt, levert een mooi resultaat op.”

“De concerten in Deventer zijn voor ons ook altijd de laatste concerten van het passieseizoen. Als op Goede vrijdag de laatste noten klinken, dan gaat het boek dicht tot het volgende jaar. Het klinkt misschien gek, maar ieder jaar, als ik op die dag "und versiegelten den Stein" hoor, bekruipt mij een zekere weemoed: dit was het weer voor dit jaar.” Ruth besluit. “Het mooie is dat ik vaak van het publiek hoor, dat het een geweldige ervaring is geweest. Dat je als toeschouwer als het ware tussen de muziek zit en het concert daardoor heel intens ervaart.”